Taxidermie, wat is dat?

Je hebt het vast wel eens gezien in een museum of misschien bij iemand thuis: een opgezet dier, bijvoorbeeld een ijsbeer in Naturalis of een vlinder in een lijstje bij je opa en oma thuis. Dit zijn voorbeelden van taxidermie. Taxidermie houdt in dat je het dode lichaam  van een dier zo bewerkt dat het geconserveerd blijft. De vroegste methodes voor het prepraren van vogels kunnen herleid worden naar de 

18e eeuw, toen er een toenoemende interesse kwam voor exotische producten en dieren waarbij verzamelingen werden aangelegd in kunst- en rariteitenkabinetten. Hiernaast zie je een voorbeeld van zo'n rariteitenkabinet. Het rariteitenkabinet was natuurlijk niet de eerste aanleiding voor het uitvinden van de taxidermie. Denk maar eens aan de indianen die veel materialen van dieren als versiering gebruikten, of de Egyptenaren die taxidermie technieken gebruikten om hun doden te mummificeren.

 

Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk, dat prepareren van dieren? Dat vroegen wij ons ook af! Wij hebben er een korte film over gemaakt, die je hier kan bekijken. In de film zie je precies hoe het werkt. Lukt het jou ook om alle verschillende stappen te onderscheiden?