top of page

In deze film over taxidermie volgen wij de handelingen van Sophie, een 25-jarige taxidermiste uit Nijmegen. Zij werkt in de Museumwinkel en heeft van haar hobby haar beroep gemaakt. Taxidermie, oftewel het prepareren van dieren, is een ambacht dat vele jaren terug gaat. Prepareren is het bewerken van het dode lichaam van een dier zodat het geconserveerd blijft. De film gaat over het proces van opzetten, waarbij in beeld is gebracht hoe het opzetten van een papegaai in zijn werk gaat.

Dit gaat dan soms ook gepaard met expliciete beelden waarbij het gedeelte dat de papegaai ‘levend’ maakte verwijderd wordt; na het verwijderen van al het vlees en de inhoud van de schedel blijven alleen de schedel, de poten en ‘het velletje’ over. In dit geval is de papegaai iemands huisdier geweest, waarbij Sophie ook kort uitlegt hoe het voor haar is om dit op te zetten: ze legt uit dat het moeilijk is het leven er in terug te krijgen, omdat het toch ‘het velletje is waar je tegenaan kijkt’. 

De film 'Van Dood tot Dier'

In deze film doorloopt Sophie verschillende stappen tijdens het opzetten van de papegaai. Hieronder zie je wat er allemaal moet gebeuren als je een vogel wilt opzetten:

 

1. Villen

Sophie begint met het maken van een incisie in de buik van de vogel om al het vlees uit de binnenkant de kunnen halen. Ook de hersenen en de tong moeten verwijderd worden.

 

2. Insmeren met looistof

Door de huid met looistof in te smeren blijft de huid goed en blijven de veren goed zitten.

 

3. Lijfje namaken met houtwol

Door garen om een bolletje houtwol heen te wikkelen maakt Sophie de vorm van het lijfje na om de papegaaienhuid later weer mee op te vullen.

 

4. Binnenkant van de huid schoonmaken met de borstelmachine

Met de borstelmachine verwijdert Sophie de laatste stukjes vlees aan de binnenkant van de huid en de schedel

 

5. Wassen van de huid en veren in een sopje

Door de huid in een doodgewoon sopje te weken wordt het ontvet en worden zowel de binnenkant van de huid als de veren aan de buitenkant mooi schoon.

 

6. Nekje namaken met ijzerdraad en watjes

Dit nekje steekt Sophie later in het lijfje zodat ze een lijfje met nekje heeft als opvulling.

 

7. Uit sopje halen en drogen

Als de papegaai uit het sopje komt wordt hij eerst uitgeknepen, dan gedroogd met de handdoek, daarna gedroogd in de droogtrommel met daarin zaagsel die het water absorbeert en tenslotte met de föhn. Wat een verschil al, tussen natte en droge veren!

 

8. Oogholtes schedel opvullen met klei

Hierdoor blijft de vorm van het papegaaienkopje behouden en hierop kan Sophie later de oogjes plakken.

 

9. Kunstnekje vastlijmen aan de schedel

Met een lijmpistool zet Sophie het rondgebogen ijzerdraad van het kunstnekje vast in de achterkant van de schedel.

 

10. IJzerdraad in de pootjes doen

Door dit ijzerdraad kan de papegaai straks in een mooie positie worden geplaatst.

 

11. Huid dichtmaken

Met naad en flosdraad naait Sophie de huid dicht. Flosdraad, wat gek! Maar dat is heel stevig, en daaro handig voor dit doeleind.

 

12. Oogjes positioneren

Als de papegaai bijna klaar is positioneert Sophie twee acrylen papegaaienoogjes op de papegaaienkop.

 

13. De papegaai inwikkelen met draad zodat de veren plat opdrogen

Door de draadjes kriskras over het lijfje te wikkelen blijven de veren precies zo liggen als Sophie ze zorgvuldig heeft neer gelegd. Tijdens het drogen kunnen de veertjes namelijk nog wel eens omhoog kunnen gaan staan als er geen draadje overheen zit.

bottom of page